Uzrakstiet atsauksmi
English German Italian Russian Ukrainian Swedish

13.04.2018

Plūmes veidojošā apgriešana. Kā veikt plūmes apgriešanu.

Plūmes veidojošā apgriešana. Kā veikt plūmes apgriešanu.

Plūmes veidojošā apgriešana

Veicot plūmes veidojošo apgriešanu, ir jāņem vērā kopējo koka stāvokli. Labākus rezultātus var iegūt veseliem kokiem. Ja koks ir vājš, vecs vai novājējis, griezuma vietas var slikti sadzīt, tāpēc tās ir obligāti jāsmērē ar dārza piķi vai speciālo krāsu. Ja koka veidošana notiek ziemā vai rudenī, griezuma vietas obligāti jāsmērē ar dārza piķi, pretējā gadījumā šāda nepilnvērtīga pieeja paaugstina slimību veidošanas risku, kā arī griezuma vietas var izžūt. 


BILDE

Pirmajos gados pēc plūmes stādīšanas apgriešana tiek veikta minimāli, galvenokārt, atzarojot vainagu (tiek noteikti galvenie zari, nogriezti viens pret otru berzošie zari, vainagā augošie un sapītie, ja ir, arī nokaltušie zari.

Tēzes plūmes apgriešanai:

  1. Sabiezējošo zaru nogriešana; 
  2. Izsalušu galotņu izņemšana; 
  3. Konkurentu zaru apgriešana; 
  4. Ļoti garu dzinumu saīsināšana.

Plūmju šķirnēm, kas dod augļus uz viengadīgas koksnes, saīsina zarus sānu sazarojumu pakļaušanai, kā arī novērš asu sazarojumu un iespējamo ielūzumu vietu veidošanos. Plūmes zari jāsaīsina minimāli, lai samazinātu liela daudzuma sazarojumu un vainagu biezinošo zaru veidošanos.

VIDEO

Plūmes zaru saīsināšanas princips tiek piemērots tikai ļoti gariem (vairāk par 60 cm) ikgadējiem pieaugumiem, jo apakšējie pumpuri parasti ir mazaktīvi vai attīstās vājos neizturīgos šķēpos. Ja plūmes koku stipri bojā sals, paša koka galotnes un sala bojātās vietās nogriež. Viengadīgus dzinumus un dzinumus, kas dod augļus uz divgadīgas koksnes, saīsina par 1/3-2/5 no garuma, lai veicinātu dzinumu veidošanos un šķēpu garumu paaugstināšanos. Galvenais ir nepieļaut augļu koku augšanas zaru novājināšanos.

BILDE

Ja augļu sagatavošanas periodā viengadīgais plūmes pieaugums sastādīja 40 cm un vairāk, apgriešanu ierobežo ar sanitāro atzarošanu koka tonusa vispārīgai paaugstināšanai. Vienmēr nogriež slimus, vājus, sažuvušus, berzošus, mazproduktīvus zarus.

BILDE


Palielinoties plūmes koka vecumam, obligāti veic apgriešanu par 10-15 cm, lai atjauninātu par 2-5-gadīgu koksni. Plūmes zarus nogriež vietā, kura atrodas virs tuvākā sānu atzarojuma. Samazinoties zaru augšanai, veic spēcīgāku atjaunināšanu, piemēram, pārved galvenos zarus uz jauniem stipriem. Visus jaunus stiprus zarus nogriež, bet pārējos saīsina proporcionāli to garumam un augļu došanas veidam. Pēc apgriešanas kokiem ir nepieciešama īpaša kopšana: mēslošana, piebarošana, apdobes apļu mēslošana ar kūdru. Nav lietderīgi veikt atjauninošo apgriešanu ļoti veciem kokiem, labāk aizvietot tādu koku ar jaunu.

Kontakti
  • ℹ Laipu 5, Jūrmala, LV-3001 ℹ Berģi ℹ Saulkrasti ℹ Valmiera ℹ Jekabpils ℹ Daugavpils ℹ Jelgava ℹ Dorf 127, Finkenberg, Austria, A-6292
  • +371 28 29 7777, 29 68 3333
  • +43 6767 43 6009 lv/de/ru/eng/it
  • aiskido@gmail.com
Darba laiks
Darba dienās
6.30 - 23.45.

Sestdienās
6.30 - 23.45

Svētdienās
6.30 - 23.45
Apmaksa
Mūsu partneri
  • Stādaudzētava Blīdene
  • “Pīlādži”
  • Zaļenieku kokaudzētava
  • Kokaudzētava „Bulduri”
  • Kokaudzētava Baltezers
  • Европейский совет по уходу за деревьями
1
Nosūtiet ziņu arboristam uz WhatsAPP, nospiežot šo pogu. TIEŠSAISTĒ 00-24⌚