Uzrakstiet atsauksmi
English German Italian Russian Ukrainian Swedish

14.04.2018

Krūmāju apgriešana, atzarošana un veidošana.

Krūmāju apgriešana, atzarošana un veidošana.

Krūmāju apgriešana, atzarošana un veidošana


Koku, tūju vai krūmāju veidojošās apgriešanas mērķis ir dekoratīvas formas izveidošana, tās uzturēšana izveidotajās robežās un vienlaicīgi sānu dzinumu augšanas stimulēšana. Tiem krūmu veidiem, kuru ziedu pumpuru attīstība sākas jau rudens periodā, nogriež noziedējušu dzinumu zarus par 50% no to garuma. Neziedošu dzinumu atzarošanu tādām šķirnēm parasti veic pavasarī.

Vesela virkne krūmāju veidu veido ziedu pumpurus vasaras pirmajā pusē. Tādu krūmu apgriešana tiek veikta rudenī vai pavasarī pirms augu sulas kustības sākuma.

BILDE

Pie agri ziedošiem krūmiem ir attiecināmi parastie ceriņi un persiešu ceriņi, kalnu un Alpu mežvītenis, karagana, parastā bārbele, Tunberga bārbele, parastā mahonija, vilkābele, purpursarkanais kazāboliņš, eleagns, smiltsērkšķis, sausserdis, zelta un Alpu jāņogas, krokainā roze, pūkainā irbene, krūklis, spireja, u.c.

Pie krūmāju veidiem, kas zied vasaras periodā vai vasaras beigās, attiecas: vītolājs, neīstais jasmīns, ligustrs, retējs, irbeņspireja, baltais un sarkanais grimonis, Japānas spireja, Dūglasa un citas šķirnes.

Krūmu apgriešanu veic vienā līmenī no zemes virsmas no sāniem. Krūmam piešķir vajadzīgus izmērus. Pašus krūma dzinumus apgriež par 1/2-1/3 no pieauguma garuma pirmajā gadā; par 2/3 no pieauguma garuma otrajā un turpmākajos gados.

Jauno krūmu dzīvžogus veido 1-2 reizes veģetācijas periodā. Kad krūmāji ir pilnīgi attīstījušies, apgriešanas periodiskums tiek palielināts līdz 4-6 reizēm gadā; lēni augošām šķirnēm vainags tiek apgriezts 2-3 reizes sezonā. Pirmo apgriešanu veic marta beigās-aprīļa sākumā pirms pumpuru uzplaukšanas; turpmākas apgriešanas veic, lai uzturētu auga profila gabarītus.

Krūmāju sanitāro apgriešanu veic, lai nogrieztu nožūstošus, bojātus, slimus dzinumus, katru gadu visa veģetācijas perioda garumā.

Krūmu atjauninošās apgriešanas mērķis ir auga organisma atjaunošana, kopējā hormonālā fona, imunitātes uzturēšana, kas nodrošina auga košu izskatu daudziem gadiem. Krūmāju apgriešanas biežums tiek noteikts pēc augu bioloģijas, to attīstības cikla.

Kontakti
  • ℹ Laipu 5, Jūrmala, LV-3001 ℹ Berģi ℹ Saulkrasti ℹ Valmiera ℹ Jekabpils ℹ Daugavpils ℹ Jelgava ℹ Dorf 127, Finkenberg, Austria, A-6292
  • +371 28 29 7777, 29 68 3333
  • +43 6767 43 6009 lv/de/ru/eng/it
  • aiskido@gmail.com
Darba laiks
Darba dienās
6.30 - 23.45.

Sestdienās
6.30 - 23.45

Svētdienās
6.30 - 23.45
Apmaksa
Mūsu partneri
  • Stādaudzētava Blīdene
  • “Pīlādži”
  • Zaļenieku kokaudzētava
  • Kokaudzētava „Bulduri”
  • Kokaudzētava Baltezers
  • Европейский совет по уходу за деревьями
1
Nosūtiet ziņu arboristam uz WhatsAPP, nospiežot šo pogu. TIEŠSAISTĒ 00-24⌚