Uzrakstiet atsauksmi
English German Italian Russian Ukrainian Swedish

13.04.2018

Koku apgriešana un veidošana. Apgriešana pavasarī.

Koku apgriešana un veidošana. Apgriešana pavasarī.

Koku apgriešana un veidošana. Apgriešana pavasarī.

Koku apgriešanai ir sekojoši mērķi:

  1. Nokaltušu, bojātu zaru, kas var negatīvi ietekmēt koku dekoratīvo izskatu un veicināt dobumu veidošanas risku, nogriešana;
  2. Koka vainaga atzarošana, zaru nogriešana, kas traucē viens otram, kā arī gaismas caurlaidības palielināšanai, kas veicina vainaga un paša koka augšanu;
  3. Koka vainaga izveidoto formu un izmēru saglabāšana;
  4. Vainaga izmēru samazināšana;
  5. Koka un vainaga atjaunināšana.

Koku apgriešana ir jāveic meistara arborista vadībā. Veicot koku apgriešanu un atzarošanu, tiek ņemtas vērā visas augšanas šķiras un bioloģiskās īpatnības, attīstība, vainaga forma un augšanas dinamika, sazarošanās princips un iespēja veicināt jaunus dzinumu veidošanos, kā arī paša koka spēja panest apgriešanu un vainaga veidošanu.
Pēc apgriešanas kokam mainās vainaga tilpums un sakņu bumbuļu attiecība; palielinās ūdens un augu sulu tilpums no saknēm; pieaug barības vielu pieplūde, kā arī ogļhidrātu un slāpekļa apmaiņa. Mainās organisko savienojumu sintēze un ūdens balanss kokā.

VIDEO

Kokaugu vainagošanas veidi: veidojošā, profilaktiskā un atjauninošā.

Koka veidojošo apgriešanu izmanto rindu un aleju stādījumu kokiem. Apgriešana tiek veikta, lai piešķirtu koka vainagam lodveida, kubveida, konusveida, kolonnas formas. Koku veidojošā apgriešana veicina koka vainagu zaru vienmērīgu sadalīšanos.

Koku veidošana un apgriešana ir dzinumu saīsināšana pirmajā gadā, vainaga dzinumu veidojošā apgriešana pēc izveidotās formas, profilaktiskā apgriešana (nokaltušu zaru nogriešana); zaru apgriešana un atzarošana aerācijas (gaisa caurlaidības) uzlabošanai; vecu koku atjaunināšana, imunitātes paaugstināšana.

Apgriešanu labi panes liepa, vīksna, osis, akācija, skābardis, dižskābardis, apse; no skujkokiem - tūja, egle, kadiķis. Nepanes vainaga veidošanu dažādi bērzu veidi. Slikti panes ieva, katalpa, kļava, zirgkastaņas, parastais pīlādzis.

VIDEO

Apgriešana var būt vāja, mērena un stipra. Tās pakāpe ir atkarīga no auga veida, vecuma, vainaga stāvokļa. Vāja apgriešana, jeb dzinumu nokniebšana (ne vairāk par 25-30% no ikgadējā pieauguma, par 2-3 pumpuriem) tiek veikta jauniem augiem. Starp vecu un jaunu griezumu ir jāatstāj 6-10 cm garus dzinumi.

Mērena apgriešana un zaru saīsināšana līdz 50% no garuma tiek veikta vecāka vecuma kokiem, kad zaru augšana pakāpeniski kļūst vājāka, vainaga sabiezēšana tiek pārtraukta, stiprāki jaunie pumpuri sāk attīsties dzinumu galos. Rezultātā augšējie dzinumi pagarinās, lapas kļūst lielākas, vainags blīvāks.

Stipra apgriešana līdz 60-75% no garuma tiek veikta tikai ātri augošiem kokiem, tādiem, kā apse. Veicot šādu apgriešanu balzamiskai apsei, novēro dzinumu aktīvu augšanu pa vainaga perifēriju, palielinās lapu izmēri. Ja neveikt koku apgriešanu, vai veikt mērenu apgriešanu vainags ātri kļūst retāks, apakšējie zari atmirst.

Koku apgriešanu veic pavasarī pirms veģetācijas (sulas kustības) sākuma - februāra beigās-marta sākumā. Rajonos ar maigu ziemu koku veidošanu var veikt arī rudenī pēc lapkriša. Koku vainagu veidošanas periodiskums ir atkarīgs no to augšanas ātruma. Ātri augošajiem koku veidiem apgriešana tiek veikta katru gadu, lēni augošajiem reizi 2-3 gados.

Kontakti
  • ℹ Laipu 5, Jūrmala, LV-3001 ℹ Berģi ℹ Saulkrasti ℹ Valmiera ℹ Jekabpils ℹ Daugavpils ℹ Jelgava ℹ Dorf 127, Finkenberg, Austria, A-6292
  • +371 28 29 7777, 29 68 3333
  • +43 6767 43 6009 lv/de/ru/eng/it
  • aiskido@gmail.com
Darba laiks
Darba dienās
6.30 - 23.45.

Sestdienās
6.30 - 23.45

Svētdienās
6.30 - 23.45
Apmaksa
Mūsu partneri
  • Stādaudzētava Blīdene
  • “Pīlādži”
  • Zaļenieku kokaudzētava
  • Kokaudzētava „Bulduri”
  • Kokaudzētava Baltezers
  • Европейский совет по уходу за деревьями
1
Nosūtiet ziņu arboristam uz WhatsAPP, nospiežot šo pogu. TIEŠSAISTĒ 00-24⌚