Uzrakstiet atsauksmi
English German Italian Russian Ukrainian Swedish

21.04.2018

Ko darīt, ja tūja nodzeltēja?

Ko darīt, ja tūja nodzeltēja?

Kāpēc tūja nodzeltēja pēc ziemas, ko darīt? Kā atgriezt mūžzaļas skujas?

Saukt tūjas par mūžzaļām sāka ne jau tāpēc, ka tūju skujas ir mūžīgas, bet tāpēc, ka skuju nomaiņa visbiežāk notiek nemanāmi (t.i. pakāpeniski). Skuju dzīves ilgums ir atkarīgs no tūjas veida un šķirnes. Visbiežāk skuju dzīves ilgums ir robežās no 3-4 gadiem līdz 6 gadiem. Pēc tam skujas zaudē savu dzīves spēku, mainās krāsa virzienā no stumbra un skeleta zariem uz tūjas vainaga augšējo daļu un tad nobirst. Skuju nomaiņas process no malas gandrīz nav manāms un tam nekad nav masveida rakstura. 

Tomēr pastāv arī citi tūju dzeltēšanas iemesli. Tāpēc, ja tūja ir nodzeltējusi, ir nepieciešams veikt kārtīgu apskati, lai saprastu skuju dzeltēšanas iemeslus: 

  1. Ja skujas ir gaiši dzeltenas krāsas un tās atrodas tuvāk stumbram, visdrīzāk tūja maina skujas. Ja skujas dzeltēšanai ir dabīgie iemesli, skujas var notīrīt ar rokām un veikt apsmidzināšanu ar fungicīdu.
  2. Ja skuju krāsa kļuvusi zeltaina vai bronzas, bet izmaiņu laukums vainaga iekšpusē nav liels, tad pastāv liela varbūtība, ka tūja atjaunos savas skujas bez cilvēka iejaukšanās. Tomēr nebūs lieki veikt profilaktisko apsmidzināšanu ar fungicīdiem.
  3. Ja tūja ir nodzeltējusi un dzinumiem ir slims izskats un skujas kļūst trauslas, uzreiz jāveic apstrāde ar fungicīdiem! Kā neatliekamā palīdzība šeit būs skuju apberšana ar ugunskura vai kamīna pelniem. Pelnu sastāvam ir jābūt tīram. Skuju periodiska apberšana ar pelniem iedarbojas kā profilaktiskais līdzeklis pret slimībām. Krāsns pelni nostiprina tūju skujas un tiem ir baktericīda un fungicīda iedarbība. Piepēm un visādiem trūdiem šāda apstrāde nepatīk.
  4. Bez baktērijām, sēnītēm un trūdiem tūjas vainaga dzeltēšanu var izraisīt ērces un dažādu kukaiņu kāpuri. Pētiet tūju vainagus un izmantojiet insekticīdus arī citu slimību profilaksei, un tūjas priecēs jūs ar savu brīnišķīgu izskatu ilgus gadus. 
  5. Nākamais vainaga dzeltēšanas iemesls pavasarī ir saules apdegums, kas var veidoties, ja uz skujām ilgi atrodas sniegs, lāstekas, ledus. Tūju aizsardzībai pret pavasara apdegumu tās apsedz ar speciāliem materiāliem vēl rudenī. Apsegt tūjas var arī pavasarī, pagaidīt sniega vai ledus izkušanu un tad ātrāk noņemt materiālu no tūjām, lai skujas nesāktu sust. Krievijas reģionos ar bargām un bezsniega ziemām, kā arī reģionos ar ilgu pavasari, ko pavada atkušņi un pēkšņas pavasara salnas, pavasara periodā var būt nepieciešama tūju papildu aizsardzība, kas pasargās tūjas no apdegumiem un plaisām. Plaisas var bojāt stumbru un pašus tūjas zarus no iekšpuses.
  6. Ja ziemas periodā tūja bijusi apsegta, bet tomer ir nodzeltējusi, tad skujas krāsas maiņas iemesls ir nepietiekama laistīšana rudenī un pavasarī. Ja rudenī tūjas bija bez mitruma, to skujas varēja kļūt vājākas. Šajā gadījumā, atnākot siltumam, tūjām ir grūti sākt augt, un tās gaida maija beigas. Ar tūju laistīšanu ir jābūt uzmanīgiem, jo tūjām nepatīk stāvēt ar saknēm ūdenī. Veiciet bojāto zaru apgriešanu, mēslojiet, un tūja izveidos jaunus pumpurus, kas pārvērtīsies jaunos dzinumos un zariņos. Pavasarī ir ieteicami slāpekļa mēslojumi.
  7. Ja tūjas ir stādītas gar brauktuvi vai gājēju celiņu, skuju izskatu var ietekmēt ķīmiskie ceļu reaģenti un mājas dzīvnieki, ko mēdz laist pastaigā gar tūju dzīvžogu.
  8. Ja tūja ir nodzeltējusi pēc stādīšanas, tad iemesls var būt nepareiza tūjas stādīšana, piemēram, ar sakņu kakliņa pārlieku nokailināšanu vai, otrādi, ar pārlieku iedziļināšanu zem grunts līmeņa. Šajā gadījumā tūjas augšana tiek apspiesta, piemēram, paaugstinās stumbra trūdu rašanās risks pie stumbra pamata. Šajā gadījumā tūjas ir jāpārstāda pareizi.
  9. Pastāv tūju veidi, kas pirms ziemas perioda maina vainaga krāsu, piemēram, uz zeltainu, vara, bronzas vai tumši brūnu krāsu. Izņēmums šeit ir Smaragda šķirnes tūja. Šī tūjas šķirne arī visbargākajos klimatiskajos apstākļos paliek ar smaragdzaļām skujām. 
Plaša tūju skuju krāsas maiņa (uz brūnu vai dzeltenu) un atmiršana plašos gabalos ir pazīme, ka ir jāveic tūlītēji pasākumi tūju glābšanai.

пожелтела туя

Tūju profilaktiskās aprūpes pasākumi

Kā jau tika minēts, skujkoki un tūjas ir pakļautas baktēriju un sēnīšu uzbrukumiem. Ja pēc sniega kušanas jūs konstatējat parazitējošo sēnīšu klātbūtni, kas turpmākas izplatīšanas gadījumā izraisīs tūju skuju krāsas maiņu, izmantojiet speciālos ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus (fungicīdus un insekticīdus). 

Profilakses nolūkos pirms ziemas perioda veiciet tūju apstrādi ar Bordo šķidrumu vai citiem varu saturošiem fungicīdiem.

Veiciet plānveida apgriešanu.

Neaimirstiet par mēslošanu.

Apsedziet tūjas pirms ziemas perioda.

Atcerieties, ka tūjām nepatīk pārlieks mitrums.

Kontakti
  • ℹ Laipu 5, Jūrmala, LV-3001 ℹ Berģi ℹ Saulkrasti ℹ Valmiera ℹ Jekabpils ℹ Daugavpils ℹ Jelgava ℹ Dorf 127, Finkenberg, Austria, A-6292
  • +371 28 29 7777, 29 68 3333
  • +43 6767 43 6009 lv/de/ru/eng/it
  • aiskido@gmail.com
Darba laiks
Darba dienās
6.30 - 23.45.

Sestdienās
6.30 - 23.45

Svētdienās
6.30 - 23.45
Apmaksa
Mūsu partneri
  • Stādaudzētava Blīdene
  • “Pīlādži”
  • Zaļenieku kokaudzētava
  • Kokaudzētava „Bulduri”
  • Kokaudzētava Baltezers
  • Европейский совет по уходу за деревьями
1
Nosūtiet ziņu arboristam uz WhatsAPP, nospiežot šo pogu. TIEŠSAISTĒ 00-24⌚